“Een bekende van ons kan toch ook wel foto’s maken?” Het is soms de reden waardoor naasten niet kiezen voor een professionele afscheidsfotograaf. Helaas. Want hoewel het een begrijpelijke gedachte is, is het goed om te weten dat die redenering niet helemaal klopt. In dit blog laat ik een klant aan het woord over de meerwaarde van een professionele afscheidsfotograaf.

Theo spreekt uit ervaring

Een professionele afscheidsfotograaf heeft meerwaarde. Ik begrijp dat dat misschien niet zo betrouwbaar klinkt als ik dat zeg. Ik ben immers zelf afscheidsfotograaf. Daarom ben ik blij dat ik de ervaring van een van mijn klanten mag delen.

Duidelijk verschil

Begin 2024 maakte ik een reportage van het afscheid van de moeder van Theo. Terwijl we samen aan het album van die reportage werkten, vertelde Theo mij dat er bij de uitvaart van zijn vader ook foto’s waren gemaakt. Dat gebeurde destijds door een bekende van de familie. Theo is blij met die beelden en ze zijn met de beste bedoelingen gemaakt. Toch kan hij duidelijk verschil zien met de door mij gemaakte beelden. Dat vond ik zo’n mooie opmerking dat ik hem vroeg daar later nog eens over door te praten. Ik ben blij dat ik iets uit dat gesprek met jullie mag delen.

De meerwaarde van een professionele afscheidsfotograaf

“Iedereen vindt zichzelf tegenwoordig een goede fotograaf”, zegt Theo. “Maar het merendeel van de mensen ís dat niet. De reportage die jij gemaakt hebt is compleet. Hij bevat beelden vanuit verschillende standpunten en invalshoeken, er zitten overzichtsfoto’s bij maar óók relevante details. Al die beelden samen vertellen het verhaal van de dag. Maar om zo’n complete reportage te maken is de juiste kennis, ervaring en apparatuur nodig. Dat kan echt niet iedereen. Jij kunt dat wel.

Combinatie van overzichtsfoto’s en details

Theo geeft een voorbeeld. “Ik stond met mijn vrouw en dochters nog even bij mijn moeder voordat we aan de dag begonnen. Je hebt respectvolle beelden van mijn moeder gemaakt en overzichtsfoto’s van ons samenzijn in het afscheidshuis. Maar er is ook een foto van het moment dat één van mijn dochters daar mijn hand pakte. Die foto raakt me enorm. Hij is precies op het goede moment gemaakt, maar ik heb niet gemerkt dat je dat deed. Ik zou er zelf ook nooit aan gedacht hebben om hem te maken, maar ik ben zo blij dat hij er is. Juist de combinatie van overzichtsfoto’s en die mooie details maken het verschil.”

Overzicht kerk tijdens uitvaart
De meerwaarde van een professionele afscheidsfotograaf

Op een afscheid deel je herinneringen, maar je maakt ze ook

Dan vervolgt hij “Op een afscheid deel je niet alleen herinneringen. Het maken van herinneringen is ook onderdeel van de dag. Daar staan mensen bij het voorbereiden van een uitvaart eigenlijk niet zo bij stil. Maar je wilt je later niet alleen herinneren wat je die dag gedeeld hebt over het leven van je naaste. Je wilt je ook de dag van het afscheid zelf herinneren. En ja, dat gaat om emoties; om een lach en een traan. Het is enorm waardevol om beide professioneel vastgelegd terug te zien.”

 

Aanwezig geweest zonder te storen

Juist vanwege die emoties vraag ik Theo hoe hij mijn aanwezigheid op die dag heeft ervaren. Daarop zegt hij: “Eerlijk gezegd was ik in eerste instantie best een beetje huiverig voor het laten maken van de reportage. Je laat toch een extra persoon toe in je persoonlijke kring op zo’n dag. Maar ik heb die zorg naast me neergelegd. Er zijn diverse mensen die je bijstaan tijdens een uitvaart: de uitvaartleider, de chauffeur van de rouwauto, de pastor… Die mensen laten we zonder enige aarzeling toe omdat we dat gewend zijn. Mensen moeten er nog aan wennen dat een afscheidsfotograaf ook zo’n positie in kan nemen. Ik heb jouw aanwezigheid al snel niet meer opgemerkt. Je bent aanwezig geweest zonder ons te storen.

 

De reportage is voor een lange periode waardevol

Als ik vraag wat Theo tegen de mensen zou willen zeggen die overwegen om een afscheidsreportage te laten maken zegt hij het volgende. “Een afscheidsreportage is goed besteed geld. Je moet het echt zien in verhouding tot de rest. Mensen zijn gewend om geld uit te geven aan een mooie kist en aan prachtige bloemen… Allemaal dingen die eigenlijk alleen mooi of nuttig zijn in de week van het afscheid. Maar de kist gaat de grond in en bloemen blijven vaak achter. De foto’s die jij maakte zijn voor een veel langere periode waardevol. Jou inschakelen was een goede keus; zeker gezien de ruime aandacht die je aan de reportage, het album en ons als naasten hebt besteed.”

Hele fijne werkwijze

“De wijze waarop je de reportage hebt opgeleverd was ook prettig.” vervolgt Theo. De Terugblik heb ik vaak laten zien. Het is mooi om zo kort na het afscheid je verhaal te kunnen ondersteunen met beelden. Het album ervaar ik anders merk ik; persoonlijker wellicht. Het heeft een mooie plek op mijn bureau en ik pak het af en toe om er even in te bladeren. Ik deel het alleen met mensen die dicht bij me staan en ernaar vragen. Het was fijn dat je ons zo betrok bij het maken van het album. Uit al het materiaal dat je hebt opgeleverd hebben we de beelden kunnen kiezen van momenten die voor ons het meest waardevol waren. En doordat we samen aan tafel het concept hebben besproken en het direct konden aanpassen ging dat ook snel. Dat is een hele fijne werkwijze.”

De reportage bevestigt dat we het goed deden

Tenslotte deelt Theo met mij dat hij erg tevreden is over mijn werk en trots is op het resultaat “De reportage is voor mij een bevestiging dat we mijn moeder echt een hele mooie uitvaart hebben gegeven. Ik hoef alleen het album maar open te slaan om dat terug te zien.” Wat mooi dat ik hem die ervaring heb kunnen geven.

Theo: heel hartelijk dank dat ik jouw ervaring mag delen.
(In dit blog zijn beelden gebruikt uit een andere uitvaart.)

Wil je meer weten over afscheidsfotografie of heb je een vraag? Lees dan verder of neem contact op met mij.

error: